Een gereedschapskist vol

We staan in Wanakipa, een bushdorp in de bergen. We hebben net Wilfred uitgezwaaid, die met zijn vliegtuig weer vertrok. Hij moet naar een moeilijke landingsbaan, en mag daarbij niet al te veel kilo’s mee. Eén van de manieren om nieuwe piloten te helpen te wennen aan nieuwe landingsbanen. Dus werden wij en onze spullen uitgeladen in dit bushdorpje.

Micha steekt zijn vingers in zijn oren. Wat een herrie maakt zo’n vliegtuig van dichtbij!

We zijn onderweg naar huis, vanuit Telefomin vliegen we met Wilfred en zijn programma mee totdat we uiteindelijk in Wewak zullen zijn. Een lange dag, maar mooi om zijn werk van dichtbij te kunnen meemaken als gezin.

De mensen in Wanakipa vragen of we bijbels bij ons hebben. Die hebben we, een hele gereedschapskist vol. Samen met wat drogist-medicijnen en audio-bijbels. We zetten onze spullen neer in de schaduw, en worden meteen ingesloten door de mensen. Elke bijbel die we bij ons hebben wordt verkocht. Elke bijbel. Ik sta er maar een beetje naar te kijken, moeilijk om precies te bevatten wat er gebeurd. We vragen 10 kina, ongeveer 2,50 euro, gelijk aan een halve dag werken, als je werk hebt. De meeste mensen in de bush leven van hun eigen tuin & wat ruilhandel. In de bush is er geen geld.

Een beetje benauwend, met z’n allen om de gereedschapskist die al bijna leeg is.

Het is niet persé het geld dat de mensen ervoor over hebben dat me raakt, het is meer het overweldigende verlangen om Gods woord te lezen. We zijn in Wewak omringd door zendelingen die in de bush leven (en af en toe in Wewak boodschappen komen doen & weer opladen). Deze zendelingen van SIL/Wycliffe/NTM geven hun levenstijd om de bijbel in de plaatselijke taal te vertalen. Tok Pidgin is de algemene taal, maar er zijn meer dan 800 lokale talen. Een vrouw vertelde me: het is zo belangrijk om de bijbel in je eigen taal, de taal van je hart te horen en lezen. Want dan gaat het niet over de God van de Nederlanders (Nederlandse bijbel), of de God van Australië (Engels), nee, dan gaat het opeens over de God van je eigen leven, de God waar jij ook een kind van mag zijn en die jouw taal spreekt.

Zij heeft er één kunnen kopen

Tot de tijd dat er een bijbel is in élke taal, gaan we verder met onze gereedschapskist vol met Tok Pidgin bijbels. Bidt u mee dat er genoeg bijbel-uitleggers zijn/komen?

Lucus 10:2 – Hij zei tegen hen: “De oogst is wel groot, maar er zijn te weinig arbeiders. Bid daarom tot de Heer van de oogst dat Hij arbeiders stuurt om de oogst binnen te halen.

2 gedachten over “Een gereedschapskist vol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *