De wonderen van de natuur in PNG

In augustus kwamen mijn ouders op bezoek bij ons in PNG, en dat was natuurlijk een feestje.
Wat is het leuk om je eigen plekje te laten zien en het leven dat we hier samen hebben opgebouwd. PNG is niet super toeristisch, maar heeft wel heel veel moois en lekkers te bieden. Het land heeft een tropisch klimaat, en de natuur brengt dus hele andere vruchten dan de Nederlandse grond. Dat is en blijft een leuke ontdekkingstocht 😊.

Op de markt.

Op de markt kochten we allerlei vruchten: verschillende soorten bananen, mango en kulau. Een kulau is een jonge groene kokosnoot die veel water en weinig vruchtvlees heeft. Hij is eigenlijk nog niet helemaal ‘rijp’, en wordt dus ‘te vroeg’ handmatig uit de boom gehaald. Je krijgt alleen een mooie bruine noot (met veel vruchtvlees) als je wacht tot hij uit zichzelf op de grond valt.
Het voordeel van een kulau is dat het vol zit met kokoswater en heerlijk dorstlessend is. Je moet flink hakken voordat je bij de daadwerkelijke noot bent, en dan nog een gat in de noot zien te maken, zodat je eruit kan drinken. Verwar dit kokoswater niet met kokosmelk, dat wordt juist gemaakt van geschraapt vruchtvlees uit de bruine kokosnoot.

Een kulau in zijn groene omhulsel.
Een kulau. Nog even een gaatje erin hakken, een rietje erin, en je hebt heerlijk dorstlessend kokoswater.

Met mijn ouders gingen we naar een eiland, om te laten zien hoe mensen zonder stroom, zonder waterleiding en zonder gasfornuis leven. Daar kregen we een hele rondleiding langs alle vruchtbomen. Mijn ouders vonden het heel bijzonder om de vanille te zien groeien, die groeit als een soort van klimop. Overal hangen groene stokjes. Die stokjes moeten geplukt en gedroogd worden, en dan krijgen ze die bruine kleur. Velen mensen konden via mijn ouders de vanille stokjes bestellen en genieten nu hopelijk van de gekochte vanille. Zo leuk om jullie wat van hier te geven!

Vanille struik
Vanille bonen

De cacao-boom was de volgende interessante boom, een boom die een soort langwerpige meloenachtige vruchten draagt. De witte noten binnenin de vrucht worden gedroogd en verkocht. De lokale mensen weten wel dat er chocolade van wordt gemaakt, maar dat is hier zo duur dat ze het eigenlijk nooit zelf proeven. De eigenaar van deze bomen zei dat het op het moment een slechte markt was, dat het nauwelijks het werk van plukken, drogen en vervoeren waard was.

Op de foto zie je de onrijpe cacao vrucht (groen en rood), de rijpe vrucht (geel) en een verrotte vrucht (bruin).
Als je een cacao vrucht open maakt, zie je de witte cacao die eerst nog gedroogd moet worden voordat het verhandeld kan worden.

Terug in Wewak liepen we een rondje op onze compound. Ik kan wel overal foto’s van laten zien, maar dan hebben we nog heel wat meer ruimte nodig 😊. Bij ons groeit papaya, passie-vruchten, ananassen, bananen, bread-fruit, jack-fruit en soursop. Google maar of kom een keer langs om het zelf te proeven. Ik kan je garanderen dat ik nog nooit zulk lekker fruit heb gehad als hier in PNG. Wat een rijkdom en iets waar we enorm van genieten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *