Op bezoek in de bush

We zijn net terug van een weekje bush bij onze vrienden Wijnand en Elize met hun twee dochters Vika en Lova. Eindelijk is het gelukt om een bezoek te brengen aan hun woon en werk plek!!! En owh wat was het genieten! Hieronder een foto & video-verslag.

Vriendschap
Ik leerde Elize kennen op de eerste dag van mijn middelbare school periode. Dat is inmiddels zo’n 20 jaar geleden. Nog steeds zijn we vrienden. Beiden hadden we al jaren reisplannen. Ongepland komen onze levens samen in Papoea Nieuw Guinea. Zij werkt al meer dan 3 jaar voor een ziekenhuis in Kapuna (zuid PNG), wij werden door MAF gevraagd in Wewak te gaan wonen (noord PNG).

De reis naar Kapuna!

Stoere Ruben op de boot

De reis ernaar toe is een avontuur opzich. Vanuit Wewak zijn wij met MAF naar Mt Hagen gevlogen. Daar konden we mooi groenten & fruit inslaan voor deze reis. Met MAF worden we in Purari gebracht. Daar wacht een ruim 2 uur durende boot reis op ons, over een brede rivier. De kinderen hebben een smile van oor tot oor, lekker racen over de rivier. Onderweg zien we sago-bomen, palmbomen, houten hutjes en houten kano’s.

Micha kijkt zijn ogen uit

Filmpje: racen over de rivier.

We komen met regelmaat houten kano’s tegen. Dé manier in deze regio om ergens te komen. Er zijn geen wegen, de rivier is de verbindende weg.

En dan zijn we samen in Kapuna!

Wijnand en Elize hun huis. Wij sliepen in een guesthouse naast hun huis.

Samen lunchen & avondeten. Fantastisch. Deze maaltijd: verse kokosnootmelk en sago-‘pannenkoek’ met Nederlands beleg. We hebben nog nooit zo veel sago gegeten, en zoals zij het klaar maakten was het prima te doen. De lokale manier van klaarmaken heeft niet onze voorkeur.

Filmpje: om een indruk te krijgen van Kapuna.

Kapuna
Kapuna is eigenlijk een community op zich (www.kapuna.org). Een plek waar een ziekenhuis staat, die ongeveer 35000 lokale mensen bedient in deze provincie. De rest van het dorp bestaat enkel uit staf: mensen die werkzaam zijn om het nieuwe ziekenhuis te bouwen, projecten te managen, verpleegkundigen, leerkrachten en mensen om outreaches te doen. Het is een vreedzame positieve plek, prachtig om mee te maken.

Zondag gaan we naar de kerk, net als de rest van de community.

Gulf province ligt in het zuiden van PNG. Ze bedienen 35.000 lokale mensen in dit gebied met dit ziekenhuis.

Elize leidt ons rond in het huidige ziekenhuis. Allemaal afdelingen: Tuberculose, kinderen, volwassenen.

Elize is één van de twee artsen daar. Ze wordt ondersteund door heel veel lokale staf.

Wijs maar aan door welke slang je bent gebeten! Brrrr

De lokale markt: veel ‘greens’, zoete aardappel, bananen, kokosnoot, ananas. Soms wat verse vis.

Samen
Het is heel erg fijn om hun levensplek te zien, mee te maken hoe hun dagelijks ritme gaat. En het is heerlijk om de kinderen te zien, hun te ervaren. Zij veranderen zo snel en dat mis je allemaal als je op afstand woont!

Samen tekenen, spelen, zingen, muziek maken, treasure hunt, op zoek naar eieren, geiten verplaatsen….

Prachtig die blonde koppies zo samen.

We wandelen naar een dorpje verderop. Prachtige weggetjes.

Lokaal vervoer

En dat lokale vervoer wordt zo gemaakt.

WC’s boven de rivier.

Oud en nieuw samen op de foto. Nieuwe technologie midden in de bush.

Kano’s
Tijd om die kano’s eens uit te testen! Een grote wens van Micha. Dus vooruit, daar gaan we. Viel dat even tegen! Wilfred durfde rechtop te kanoën, Micha ook!! Harriëtte bleef half verkrampt in de boot zitten, de kids manend om stil te blijven zitten. Wilfred verloor een paar keer bijna zijn evenwicht, om de hele boot mee te nemen in zijn val. Gelukkig bleef hij rechtop en werden we geen voer voor de krokodillen :-).

Vuurvliegjes
We gingen ‘s avonds na het eten op pad, rond 19.30 was het donker. Met alle kindjes in een boot, op zoek naar de vuurvliegjes. Wat een prachtig verschijnsel: als een kerstboom versierden ze een bepaald soort boom. Het is niet op een foto te vangen, hieronder een poging. Maar echt, je moet het zelf mee maken. Super donker, en dan opeens, een paar bomen naast elkaar vol met lichtjes. Midden in de bush. Prachtige schepping, fantastische Schepper.

Kapuna in ontwikkeling!
Kapuna en Wijnand en Elize hebben al super veel mogen bereiken in deze provincie in Papoea Nieuw Guinea. Maar ze hebben nog wat wensen, namelijk het afmaken van de werkplaats, het aanschaffen van een nieuw echo-apparaat en het bouwen van meer toiletten en douches voor de mensen die gebruik maken van het ziekenhuis. Op
www.kapuna-in-ontwikkeling.nl kun je meer lezen over deze lopende projecten. Alle steun is van harte welkom! Alles gaat voor 100% naar het goede doel. Heb je hier wat voor over? Stort dan via NL77 SNSB 0946382182 tgv Stichting Khuska en ovv het doel dat je wilt steunen. Van harte door ons aanbevolen!

6 gedachten over “Op bezoek in de bush”

    1. Ha Gerda! Ja het was super leuk. Heel veel verschillen! Op dit moment leven we in een grote stad met auto’s en een zee waar we in kunnen zwemmen. Ik ben fulltime thuis vanwege het thuisonderwijs. Echt een wereld van verschil met de mulders, maar tegelijkertijd ook veel overeenkomsten. Bijna heel png is christelijk, als je de mensen leert kennen zijn ze zeer vriendelijk! Mooi land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *