In februari 2024 waren wij (Henk en Leny Wisselink) gedurende twee weken te gast bij onze dochter Harriëtte, schoonzoon Wilfred, en kleinzoons Micha en Ruben in Mount Hagen in Papua New Guinea. Het was bijzonder voor ons om te zien waar ze wonen en werken en om in die periode met hen op te trekken. In dit stukje willen we iets vertellen van het werk van MAF. Tijdens ons verblijf gingen we met een MAF vliegtuig met piloot Tim Neufeld naar het dorpje Pyarulama, een klein PNG dorpje op ongeveer 20 minuten vliegafstand van Mount Hagen. In dat dorpje hadden twee medewerkers van MAF maintenance zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van een gezondheidscentrum. Dat werk was nu klaar en de mannen konden weer opgehaald worden. Een fotoverslag.
Piloot Tim Neufeld weet in het bergachtige gebied moeiteloos de grasstrip van het dorpje Pyarulama te vinden. Bij het landen hobbelt en stuitert het vliegtuig over het gras om even later tot stilstand te komen aan het einde van de strip. De grasstrip ligt een beetje schuin onder een hoek van tien graden. Die kleine helling zorgt ervoor dat het vliegtuig niet alleen sneller tot stilstand komt maar ook sneller vaart krijgt bij het opstijgen.
Bij de landing worden we opgewacht door 60 à 70 inwoners van het dorp.
Er is tijd voor een korte rondleiding door het dorp. Een paar vrouwen laten ons een huisje zien waar gekookt, gegeten en geslapen wordt.
Tijdens de rondleiding samen op de foto: de dorpelingen zijn vriendelijk en behulpzaam.
Het MAF vliegtuig bij Pyarulama. Tim vindt het vliegen het meest eenvoudige van de trip. Het onderhandelen met de dorpelingen over de vracht en over wie er met het vliegtuig meegaat is ingewikkelder.
Als we terug zijn in Mount Hagen is het tijd voor een korte fotoshoot met Wilfred. Voor ons was het een bijzondere tocht. Met eigen ogen hebben we kunnen zien hoe MAF van betekenis is voor inwoners van ver afgelegen dorpjes waar niet of amper middelen en wegen zijn om mensen en goederen te vervoeren.
Henk en Leny Wisselink