MAF heeft vele programma’s over de hele wereld, maar het programma in PNG is het grootst. We hebben 10 vliegtuigen en 19 piloten, verdeeld over 4 verschillende basissen in het land.
Wilfred heeft de afgelopen maand op de hoofdbasis in Mt Hagen gewerkt, waar het grootste deel van de vlucht-aanvragen binnen komen. Samen met 8 lokale mensen werkt hij aan alle planningen en volgen ze dagelijks via een speciaal programma de vliegtuigen. De piloten kunnen via dit programma vragen stellen, zoals wat het weer is en of de tank-wagen klaar kan staan.
Wilfred vertelt: ‘De afgelopen maand zijn er ongeveer 600 aanvragen voor vluchten binnen gekomen. Dat kan een hele korte en makkelijk te plannen vlucht zijn. Of juist een hele lange vlucht met lastig te bereiken plekken. We hebben nu bijvoorbeeld gewerkt aan de planning voor Rotarians Against Malaria die op meerdere plekken in PNG malaria-netten willen brengen. Een goede optimale planning is nog niet zo makkelijk te maken.
- Je hebt te maken met vliegtuigen en hun uren en onderhoud. Elke 100 uur worden ze gecheckt en bij 200 uur zijn er grotere checks.
- Je hebt te maken met piloten en hun duty uren. Past dat allemaal in de planning?
- Je hebt te maken met de landingsbanen: is het gras gemaaid, hoe goed is de landingsbaan en met hoeveel gewicht mag daar geland worden?
- Je hebt te maken met de combinatie piloten en landingsbanen: elke piloot moet voor elke baan worden uitgecheckt door een trainer. We hebben in totaal zo’n 250 landingsbanen, dus lang niet iedereen is overal uitgecheckt en dus goedgekeurd.
- Wanneer alles gepland is, moet je de laatste factor nog afwachten: het weer! We vliegen binnen MAF op zicht, dus met slecht weer moet alles gecanceld worden. Soms proberen piloten het nog wel en vliegen ze erheen, maar moeten ze onverrichte zaken weer terug.’
Naast de korte en lange vluchten is er nog een derde categorie: een medische evacuatie. Wilfred vertelt: ‘De afgelopen maand hadden we er 6. Een medische evacuatie krijgt absoluut onze prioriteit, daarvoor zijn we hier. Elk mensenleven is waardevol, en we doen ons best iedereen die het nodig heeft zo snel mogelijk in een ziekenhuis te krijgen. Wederom zijn we afhankelijk van vliegtuigen, piloten, landingsbanen en het weer. Maar nu moet er ook worden nagedacht over het aantal mensen dat mee moet op de vlucht, en of er een stretcher nodig is (en moeten er dus stoelen uit het vliegtuig worden gehaald). Daarnaast is er een deel van het programma dat nu geannuleerd moet worden doordat het vliegtuig bij de evacuatie nodig is en opnieuw ingepland zal moeten worden.’
Al met al een hele klus, maar wel een dankbare klus. Bijna iedereen binnen MAF wordt gesponsord om daar te werken. Al onze vliegtuigen zijn gekocht met sponsorgeld. Om die allemaal op de meest optimale manier in te zetten, recht te doen aan al dat sponsorgeld, en om er het meest uit te halen voor de bevolking hier…. Daar doen we het voor. We vinden het heel bijzonder om hier in dit ontwikkelingsland onze gaven voor onze medemens in te mogen zetten.